![](/media/lib/62/usb30-1a5a7abfd82760ce5d2a9d839fd5d18e.jpg)
USB 3.0 dopiero za rok
9 kwietnia 2010, 14:40Zatwierdzony standard USB 3.0, oferujący nawet 10-krotnie szybszy transfer danych od poprzedniej wersji, nie rozpowszechni się w bieżącym roku. Niektórzy producenci płyt głównych już umożliwiają korzystanie z nowego rozwiązania, jednak oferta taka jest bardzo ograniczona.
![](/media/lib/93/n-tsmc-a89636b05fae92aa54ac317db72c0fa2.jpg)
TSMC przygotowuje się do 7 nanometrów
20 kwietnia 2016, 11:23W pierwszej połowie przyszłego roku TSMC rozpocznie testową produkcję układów scalonych w technologii 7 nanometrów. Informację taką przekazano podczas spotkania inwestorów. Dyrektor wykonawczy TSMC, Mark Liu, poinformował, że obecnie w prace nad wspomnianą technologią zaangażowanych jest ponad 20 klientów TSMC
![](/media/lib/69/nasa1-e6c9e4d1e0491570d395485c7fee3788.jpg)
Nowy pomysł na pojazdy kosmiczne
13 września 2010, 12:13Inżynierowie z Centrum Lotów Kosmicznych im. Kennedy'ego oraz kilku innych centrów naukowych pracują nad wykorzystaniem współczesnej technologii do stworzenia pojazdów kosmicznych przyszłości.
![](/media/lib/249/n-taihulight-3edd38363d037d6854d634bbfc4f033a.jpg)
Wielki sukces Chin na rynku superkomputerów
20 czerwca 2016, 11:13Nowy chiński superkomputer, Sunway TaihuLight, znalazł się na czele najnowszej listy TOP500. Wydajność maszyny w teście Linpack wyniosła 93 petaflopsy, jest więc trzykrotnie większa od dotychczasowego lidera, również chińskiego Tianhe-2. Jednak tym, o czym należy przede wszystkim wspomnieć, jest fakt, że Sunway TaihuLight to w pełni chińska konstrukcja
![Chodnik](/media/lib/72/chodnik-507567ee1fc7b6e91ed66fc69654647a.jpg)
Pożyteczny dwutlenek tytanu: czy jest bezpieczny?
25 listopada 2010, 17:06Dwutlenek tytanu to jeden z „cudownych" materiałów współczesnej technologii. Ten katalizator stosowany jest np. jako środek antybakteryjny, domieszkowany do farb i materiałów budowlanych neutralizuje zanieczyszczenia. Pojawiają się jednak wątpliwości, czy jest bezpieczny.
![](/media/lib/155/n-1204201448_947884-9e5fbc1bbc65a6d96d0bbb1e8f2df6e3.jpeg)
TSMC światowym liderem we wdrażaniu EUV
16 października 2019, 15:13Przed tygodniem TSMC ogłosiło, że wykorzystywana przezeń technologia 7nm plus (N7+) jest pierwszym komercyjnie dostępnym wdrożeniem technologii EUV (litografii w ekstremalnie dalekim ultrafiolecie). Tym samym tajwański gigant ustawił się w roli światowego lidera EUV. I wielu analityków to potwierdza.
![](/media/lib/72/beton-ddbe7fae399e73dcc04d6e49c03f3c45.jpg)
Cement bardziej ekologiczny
3 grudnia 2010, 22:33Całe współczesne budownictwo stoi na elemencie znanym już starożytnym Rzymianom: betonie. Od czasu wynalezienia cementu portlandzkiego niemal 200 lat temu niemal nic się w tej technologii nie zmieniło aż do dziś. Dziś zmiany wymusza ekologia.
![](/media/lib/402/n-blistry-3a15051156eae7017d83b0f84e2676f3.jpg)
Polscy naukowcy wiedzą, jak poradzić sobie z blistrami farmaceutycznymi
15 maja 2020, 05:25Dzięki chemikom z UŁ z 1 tony odpadowych blistrów farmaceutycznych będzie można odzyskać ok. 200 kg aluminium i ok. 800 kg tworzywa PVC! Zespół profesora Marka Zielińskiego opracował metodę zagospodarowania ton blistrów farmaceutycznych i to nie tylko tych odpadów wyrzucanych do śmietnika, ale zwłaszcza powstających w dużych firmach farmaceutycznych
![](/media/lib/77/world_economic_forum-8460aea7db5ba67bd4b5f65dafec0ce9.jpg)
Polska średniakiem w wykorzystywaniu nowoczesnch technologii
13 kwietnia 2011, 12:04Światowe Forum Ekonomiczne ogłosiło 10. The Global Information Technology Report, w którym omówiono sposób i stopień wykorzystywania nowoczesnych technologii informatycznych i komunikacyjnych w różnych krajach
![](/media/lib/457/n-kombucha-57fdf61b2f5f66ed0d97e826f017da45.jpg)
Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy
8 czerwca 2021, 12:25Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.